streda 8. januára 2020

Srdiečková čiapka


Srdiečková čiapka v.50 (0 - 3 mesiace) do projektu Pomáhame srdcom.

Tento návodik som napísala pre tie, ktoré sa nekamarátia s tenučkými ihlicami. Oproti predošlému návodu, tu použijeme ihlice č. 3. Pokiaľ sťahujete , použite na vypletaný vzor ihlice č.3,5 mm. 

Materiál : biela priadza (akryl), zvyšky farebnej na srdiečka, okrúhla ihlica č. 3, značkovače, ihla, háčik , dve ponožkové ihlice

Vzory : patent - 1 hladko, 1 obrátene
             lícový džersej - stále hladko
             žakard - srdiečkový vzor vypletáme na 8 očkách, 
             magic loop - uzatvorenie očiek do kruhu, https://www.youtube.com/watch?v=p4Ji6hQMRxU
             I - cord  https://www.youtube.com/watch?v=qm9RCqPnr14 

Postup: Na ihlice č. 3 nahodíme 70 očiek, uzatvoríme do kruhu a pletieme patentom 1/1 do výšky 2 cm. Prejdeme na lícový džersej. V prvom riadku pridáme dve očká (rozpletieme  1. a 35. očko na dve). 
Prečo? Srdiečkový vzor je deliteľný 8, na ihliciach máme 72 očiek a tak sa náš vzor bude opakovať 9 x. Pokračujeme lícovým džersejom 2 riadky. Zoberieme farebnú priadzu a podľa nákresu vypletáme srdiečkový vzor. Po dopletení vzoru pokračujeme lícovým džersejom bielou priadzou do celkovej výšky 10 cm. 
Za každým 8. očkom umiestníme značkovač. Budeme tvarovať zaoblenie čiapky. Pred každým značkovačom spletieme 2 očká spolu hladko. To znamená , že v každom riadku nám ubudne 9 očiek. Toto uberanie opakujeme v každom riadku, kým nám na ihlici neostane 9 očiek. 
Anténka: prepletieme hladko 9 zostávajúcich očiek. Zároveň spletieme 4 x po 2 očká spolu hladko - ostane nám 5 očiek. Tie si presunieme na krátku ponožkovú ihlicu a technikou I - cord pletieme anténku do výšky 7 cm. Očká naraz uzatvoríme, zvyšný koniec priadze zapošijeme, na anténke spravíme uzlík. Zapošijeme aj ostatné konce priadze.

Srdiečkový vzor som vypletala z návodu nižšie. Zdroj: internet



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára